Syksy on saapunut. Se on varma.
Siitä kertoo eittämättä puiden rusehtuneet lehdet, joita tipahtelee päivittäin enenevissä määrin pihalle, jäiset varpaat viilentyneissä huoneissa ja verhojen takaa aamuisin löytyvät huurteiset ikkunat.
Saapuvasta syksystä kertoo myös valmiit omenat. Nekin ehtivät paikoin jo tipahdella nurmikolle ennen kuin kerkesimme noukkia ne puusta parisen viikkoa sitten.
Omenoita tuli tänä vuonna harmittavan vähän, toisin kuin viime vuonna; keräsimme ne Noan kanssa, maasta ja puusta, parissakymmenessä minuutissa, muutama hassu kourallinen vain. Höh. Mutta tietysti parempi tuokin kuin ei mitään.
Heti keräämisen ja pesun jälkeen tein ompuista sosetta. Se on niin helppoa ja nopeaa, ja maukasta sosetta voi käyttää leipomiseen, puuron ja jugurtin kera ja vaikka jäätelön lisukkeeksi. Tein soseen näin:
- Pesin omenat.
- Viipaloin ne karkeasti pienemmiksi paloiksi (n. 4-6 osaan koosta riippuen).
- Poistin isoimmat kannat ja siemenkodat sekä mahdolliset huonot kohdat.
- Lorautin kattilan pohjalle n. 0,5dl vettä.
- Lisäsin omenaviipaleet sekaan veden melkein kiehuessa.
- Sekoittelin silloin tällöin.
- Lisäsin himpun sokeria (myös kaneli toimii) omenoiden pehmetessä.
- Ja kun omenat ovat pehmeitä/alkavat soseutua, heitin ne käsin veivattavaan soseuttimeen.
- Sitten vaan sose purkkeihin jäähtymään ja odottamaan pakastamista.
- Ja homma uusiks niin kauan kuin tavaraa riittää..
Nuo sosepurkilliset tulevat olemaan tänä syksynä ja talvena todellisia aarteita; niitä on niin kovin vähän. Viime syksyn sadosta saatiin sosetta ja mehua lähes koko talveksi, näillä pärjätään säännöstellen ehkä lumen tuloon saakka, jos sinnekään.
Joten jos vaan jollain tätä lukevalla on "omppuongelma", me autetaan mielellään ;) Eli omppuja otetaan vastaan!
/ / /
I did applesauce by myself, again, because it`s so easy to do. And so tasty!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti