keskiviikko 26. joulukuuta 2012

THE SAUNA


 "Sauna on köyhän apteekki", sanoo teuvalainen sananlasku.
Se on kyllä niin totta. Siellä loppuu jomotukset ja kolotukset, herkiää rään vuoto ja kiertää veri sormissa ja varpaissa. Meidän "apteekki" tosiaan valmistui jouluksi, ja kuvia lupailin viimeksi. Tänään kerkesin vielä valoisan aikaan käydä nappaamassa muutaman otoksen.

Valoisuutta, avaruutta ja skandinaavisuutta lähdettiin tavoittelemaan ja tuommonen siitä sitten tuli. Haluttiin vaalea sauna tilan pienuuden takia, ja meidän mielestä haapa on vaan aina niin puhtaan ja freesin näköinen. Pesuhuoneen puolelle tuli sitten kuusta lattiasta kattoon, poikkeuksena tuo penkki, joka on haapaa ja itseasiassa yksi lauteen osa. Suunnittelin lauteet niin, että omalla porukalla mahdutaan hyvin tuohon yhdelle pitkälle penkille ja saunojien määrän satunnaisesti kasvaessa, voidaan nostaa yksi penkki lisää, jolloin muodostuu L-malliset lauteet ja väkeä mahtuu lauteille jopa 6-7 henkeä.
Jalkatilaa haluttiin niin paljon kuin vain oli mahdollista käytettävien neliöiden nimissä toteuttaa. Siinä kelpaa pojun läträtä vedellä ja itsensäkin kellotella jos käy löylyt liian koviksi.
Kiukaaksi valittiin Narvin tummanharmaa puukiuas (tottakai!). Se oli meidän tarpeisiin täydellinen - vesisäiliö, puukahvat ja selkeä, ajaton ulkonäkö miellytti silmiä eikä hintakaan ollut ihan hirveä kun satuttiin ostoksille valmistajan kampispäivänä. Saunassa ei ole ikkunaa, joten ainut keino saada luonnonvaloa lauteille, oli vaihtaa vanha, umpinainen puuovi lasiseen. Onhan se hiukan moderni, mutta emme halunneet alkaa tökkimään ulkorakennuksen suojeltuun kuoreen reikää ikkunalle. Ja eipä meidän sauna muutenkaan ole mikään kopio historian kirjasta - tummia, tervan katkuisia lauteita ja yhtenäistä sauna- ja peseytymistilaa mietittiin hetki kyllä, mutta käytännön syistä päädyimme nykyiseen. On kivempi kun pääsee peseytymään viileämpään tilaan toisten vielä saunoessa.

Vielä puuttuu peitelistoja pesuhuoneen puolelta, valot, maali kiviseinästä ja pukkarihan on ihan alkutekijöissään. Kesälle jäi jotain pieniä valuhommiakin.. Mutta tästä on hyvä jatkaa kun pääsee välillä saunaan huilimaan.

ps. Tähän pisteeseen päästiin vasta, kun paikoin melko pahastikin lahonneisiin hirsiseiniin oltiin vaihdettu joitakin paikkapaloja, kiviseinää paikattu ja kiukaan paikkaa vaihdettu. Suurin kiitos lopputuloksesta kuuluu remontti-Heikille ja meijän isille, joka kyllä yllätti. *sydän*

/ / /

Our sauna is now ready. We wanted to a scandinavian, bright and light sauna, and this is how it turned out. Big thanks to Heikki the builder and our daddy, who surprised me <3 i="i">

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...