keskiviikko 26. joulukuuta 2012

THE SAUNA


 "Sauna on köyhän apteekki", sanoo teuvalainen sananlasku.
Se on kyllä niin totta. Siellä loppuu jomotukset ja kolotukset, herkiää rään vuoto ja kiertää veri sormissa ja varpaissa. Meidän "apteekki" tosiaan valmistui jouluksi, ja kuvia lupailin viimeksi. Tänään kerkesin vielä valoisan aikaan käydä nappaamassa muutaman otoksen.

Valoisuutta, avaruutta ja skandinaavisuutta lähdettiin tavoittelemaan ja tuommonen siitä sitten tuli. Haluttiin vaalea sauna tilan pienuuden takia, ja meidän mielestä haapa on vaan aina niin puhtaan ja freesin näköinen. Pesuhuoneen puolelle tuli sitten kuusta lattiasta kattoon, poikkeuksena tuo penkki, joka on haapaa ja itseasiassa yksi lauteen osa. Suunnittelin lauteet niin, että omalla porukalla mahdutaan hyvin tuohon yhdelle pitkälle penkille ja saunojien määrän satunnaisesti kasvaessa, voidaan nostaa yksi penkki lisää, jolloin muodostuu L-malliset lauteet ja väkeä mahtuu lauteille jopa 6-7 henkeä.
Jalkatilaa haluttiin niin paljon kuin vain oli mahdollista käytettävien neliöiden nimissä toteuttaa. Siinä kelpaa pojun läträtä vedellä ja itsensäkin kellotella jos käy löylyt liian koviksi.
Kiukaaksi valittiin Narvin tummanharmaa puukiuas (tottakai!). Se oli meidän tarpeisiin täydellinen - vesisäiliö, puukahvat ja selkeä, ajaton ulkonäkö miellytti silmiä eikä hintakaan ollut ihan hirveä kun satuttiin ostoksille valmistajan kampispäivänä. Saunassa ei ole ikkunaa, joten ainut keino saada luonnonvaloa lauteille, oli vaihtaa vanha, umpinainen puuovi lasiseen. Onhan se hiukan moderni, mutta emme halunneet alkaa tökkimään ulkorakennuksen suojeltuun kuoreen reikää ikkunalle. Ja eipä meidän sauna muutenkaan ole mikään kopio historian kirjasta - tummia, tervan katkuisia lauteita ja yhtenäistä sauna- ja peseytymistilaa mietittiin hetki kyllä, mutta käytännön syistä päädyimme nykyiseen. On kivempi kun pääsee peseytymään viileämpään tilaan toisten vielä saunoessa.

Vielä puuttuu peitelistoja pesuhuoneen puolelta, valot, maali kiviseinästä ja pukkarihan on ihan alkutekijöissään. Kesälle jäi jotain pieniä valuhommiakin.. Mutta tästä on hyvä jatkaa kun pääsee välillä saunaan huilimaan.

ps. Tähän pisteeseen päästiin vasta, kun paikoin melko pahastikin lahonneisiin hirsiseiniin oltiin vaihdettu joitakin paikkapaloja, kiviseinää paikattu ja kiukaan paikkaa vaihdettu. Suurin kiitos lopputuloksesta kuuluu remontti-Heikille ja meijän isille, joka kyllä yllätti. *sydän*

/ / /

Our sauna is now ready. We wanted to a scandinavian, bright and light sauna, and this is how it turned out. Big thanks to Heikki the builder and our daddy, who surprised me <3 i="i">

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

CHRISTMAS STARTED NOW


Loppuvuosi on ollut yhtä räkä poskella juoksua, mutta nyt on sauna valmis. Kuvia matkan varrelta ja valmiista tuotoksesta luvassa tuonnempana, mutta nyt me otetaan isännän kans varaslähtö joulusaunaan ja mennään testaamaan löylyt iiiihan kohta. Meitä jännittää varmasti yhtä paljon kun Noaa huominen päivä. Hui. Mut meidän Joulu alkoi...än, yy, tee, nyt!

Tunnelmallista ja rauhallista Joulua kaikille!
Merry Christmas to you all!

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

BRICK BLOCK
Tänään pojun kanssa pihalla heiluessa tuli valtava palo tehdä jotain kouriintuntuvaa. Tartuin isoon vasaraan ja mätkin ruman möhkäletakan pihasaunan pukkarista palasiksi. En vaan malttanut pysyä poissa saunalta. Möhkäle on nyt valurautaluukkuun saakka purettu - sitten hommaa alkoi hidastaa ja hankaloittaa valtava tiilien määrä, joille en keksinyt mitään järkevää säilytyspaikkaa, joten homma jäi vielä kesken. Ratkaisua odotellessa ehtii isäntäkin varmaan purkamaan patoutumiaan tuohon tiilikasaan.
Tulipesän takaa löytyi vanhan hiusvärituubin ja tulitikkurasian lisäksi mm. tuo vuoden 1977 veroilmoituksen täyttöopas iltalukemiseks ;)

/ / /

Today I started to demolish the ugly fireplace from sauna. I just wonder where I put those bricks..

THE CHANGE
Muutos.
Se tuli perjantaina kerta heitosta, lumen muodossa. Ja varmasti yllätti. Kaikki, minutkin.
Lähdin aamulla töihin ajoissa kuten normaalistikin, VR:n tietäen. Mutta silti, myöhästyin töistä 2 tuntia! Aamuinen junamatka venyi totutusta 30-40 minuutista kahteen ja puoleen tuntiin. Täpötäysi juna seisoi suurimman osan aikaa Pukinmäen ja Pasilan välissä. Oli oikein rattoisaa. Not.
Jäin jo Pasilassa pois kuljettajan niin kehottaessa ja rämmin ensimmäiseen keskustaan vievään ratikkaan. Keskusta oli ihan sekaisin - busseja poikittain tiellä, taksit jumissa hangissa, bussit ja pakettiautot sutimassa pienissäkin nousuissa ja ratikat pulassa aina vain kasvavan lumimäärän kanssa. Ihmisten huulilta pystyi lukemaan monta kirosanaa. 

Niin myös minun, kun kiiruhdin töistä päästyäni junalle ja kaaduin ihan yllättäen autotielle pitkin pituuttani ja iskin pääni tiehen. Niin, tai olisin iskenyt ellei kädessäni olisi ollut töistä mukaani saamaa eväspussia joka nyt jäi pään ja jäisen tien väliin. Käsiin sattui kyllä niin, että ovat vieläkin voimattomat ja kipeät, mutta se on pientä siihen verrattuna miten olisi voinut käydä.

Tuommoinen "luonnonmullistus" jotenkin hassusti lähentää ihmisiä kun puhalletaan yhteen hiileen, kiroillaan ja nauretaan kommelluksille yhdesssä - suomalaiselle arjelle epätyypillisesti.  Perjantaina vallitsikin yleisesti ottaen jännä yhteenkuuluvuuden tunne ja aivan erityinen, jouluinen fiilis, kun ihmiset auttoivat toisiaan ja ikkunaruutuihin ja oviin kasaantui lunta, kadut ja tiet saivat lumipeitteen, ja ruma ruskea peittyi valkoiseen. Nyt joulukin voi tulla.

/ / /

All is white now because of the Friday`s snow storm. Now Christmas can come.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...